Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Γλυκό τριαντάφυλλο, κολοκάσι και πούλλες κατοχυρώνει η Κύπρος

Μια ανάσα πριν από την επίσημη ένταξη  στο ευρωπαϊκό μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων,  δύο προϊόντων της βρίσκεται η Κύπρος. Πρόκειται για το γλυκό τριαντάφυλλο Αγρού και το κολοκάσι/πούλλες της Σωτήρας.

Γλυκό τριαντάφυλλο, κολοκάσι και πούλλες κατοχυρώνει η Κύπρος
 

Πηγές από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφεραν στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online ότι μέσα σε διάστημα ενός μηνός αναμένεται η ευρωπαϊκή σφραγίδα κατοχύρωσης ειδικά για το γλυκό τριαντάφυλλο Αγρού ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής προέλευσης (ΠΟΠ). Πολύ σύντομα επίσης αναμένεται η κατοχύρωση και για το δεύτερο προϊόν. Όπως πληροφορούμαστε, δεν υπήρξαν ενστάσεις στο αίτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έτσι αναμένεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σύντομα στην κατοχύρωσή των συγκεκριμένων προϊόντων.
 
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο επιχειρεί να εξασφαλίσει την κατοχύρωση  και για μια σειρά από άλλα κυπριακά προϊόντα, όπως ροδόσταγμα Αγρού, λούντζα, ποσυρτή, λουκάνικο Πιτσιλιάς κ.α.
 
Στη σημαντικότητα της κατοχύρωσης των εν λόγω προϊόντων για την τοπική αγροτική ανάπτυξη, είχε σταθεί ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Κουγιάλης σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν από μερικούς μήνες στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online. Όπως είχε δηλώσει, αυτά τα προϊόντα  παρασκευάζονται με πρώτες ύλες, οι οποίες παράγονται σε μεγάλο ποσοστό από τη περιοχή προέλευσης του προϊόντος. «Με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνεται η τοπική παραγωγή, η δημιουργία νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ταυτόχρονα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας».  Είχε σημειώσει μάλιστα πως τα προϊόντα που θέλει να κατοχυρώσει η Κύπρος προέρχονται από διαφορετικά σημεία της Κύπρου, καθώς στόχος του Υπουργείου είναι η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης σε ολόκληρο το νησί.  Παράλληλα, έκανε λόγο για ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και της γαστρονομίας της Κύπρου.
 
Αργεί ακόμα το χαλλούμι

Σε ότι αφορά το μείζον θέμα κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής προέλευσης (ΠΟΠ), δεν αναμένονται εξελίξεις το προσεχές διάστημα. Οι ίδιες πηγές από το Υπουργείο ανέφεραν στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online ότι υπάρχει αισιοδοξία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει τη σχετική απόφαση σε τρεις περίπου μήνες.  Όπως μας επισημάνθηκε, στις 8 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαβούλευσης του Υπουργείου για το θέμα των ενστάσεων (μίας ένστασης από το ΗΒ και 8 από ιδιώτες). Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης αποστέλλονται στις Βρυξέλλες. Αυτή ήταν και η τελευταία πράξη, στην οποία έχει εμπλοκή η Κύπρος. Τον τελευταίο λόγο από τούδε και στο εξής τον έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου