Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Δολοφονίες που συγκλόνησαν την Κύπρο! (Οργανωμένο έγκλημα 1995-2010)

Το οργανωμένο έγκλημα αποτέλεσε, κυρίως κατά τη δεκαετία 1990 – 2000, πραγματικό πονοκέφαλο για την Αστυνομία αφού η μια δολοφονία ή απόπειρα διαδεχόταν την άλλη και κυρίως στη Λεμεσό. 






Κάνοντας μια αναδρομή 15 χρόνων συγκεντρώσαμε όσες από αυτές ήταν εφικτό να καταγράψουμε (30), γιατί σίγουρα ήταν περισσότερες, με τελευταία τη δολοφονία του Διευθύνoντα Συμβούλου του συγκροτήματος “Δίας” Αντη Χατζηκωστή, η οποία απασχόλησε και εξακολουθεί να προκαλεί με τις εξελίξεις που προέκυψαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Αρκετές από αυτές τις υποθέσεις πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης και εξιχνιάστηκαν, και άλλες παρέμειναν στα συρτάρια.

Ωστόσο λίγα χρόνια νωρίτερα η κυπριακή κοινωνία συγκλονίστηκε με τη δολοφονία του Πανίκου Μιχαήλ και των ανήλικων παιδιών του. Συγκεκριμένα στις 10 Ιουλίου του 1987 ο Πανίκος Μιχαήλ, 45 ετών και τα παιδιά του Χριστάκης και Μιχαλάκης, 13 και 11 χρόνων αντίστοιχα βρήκαν το θάνατο όταν εξερράγη βόμβα ενώ βρίσκονταν στο αυτοκίνητό τους. Για την υπόθεση συνελήφθη ο Παναγιώτης Καυκαρής ο οποίος τον Μάρτιο του 1989 καταδικάστηκε σε ισόβια. Σύμφωνα με τα γεγονότα, ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος που παραμένει άγνωστος, υποσχέθηκε στον Παναγιώτη Καυκαρή, που τότε ήταν 41 ετών, ποσό 10.000 λιρών, για να διαπράξει το έγκλημα.

1995

13/3: Ο Ανδρέας Πουμπουρής, 35 χρόνων δολοφονήθηκε στη Λευκωσία, από έκρηξη βόμβας υψηλής ισχύος, η οποία είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του.

10/8: Ο Μιχάλης Χατζηκώστας άλλως Μίχαλος, 44 χρόνων από τη Αχερίτου, φίλος των αδελφών Αεροπόρων σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, στο δρόμο Λεμεσού-Λευκωσίας, στο δρόμο Λεμεσού-Λευκωσίας. Ολοι μίλησαν για ένα σχέδιο καταστρωμένο καλά από κάποιους που ήθελαν τον Μίχαλο νεκρό και κατάφεραν να φανεί ο θάνατός του ως ατύχημα με το αυτοκίνητο. Ενα μήνα προηγουμένως είχε γίνει απόπειρα εναντίον του Μίχαλου με τοποθέτηση βόμβας κάτω από το αυτοκίνητό του. Για την υπόθεση είχαν ανακριθεί οι Γιώργος Ιωάννου Κοτσούθκιας, Χαράλαμπος Νεοπτολέμου άλλως Λεμής και Χαράλαμπος Σιακαλλής άλλως Πατόζας, χωρίς όμως να προκύψει οτιδήποτε εναντίον τους.

28/8: Ο Ανδρέας Χατζηβασίλης άλλως Κίκας, 32 χρόνων, επιστήθιος φίλος του Χαμπή Αεροπόρου, εκτελέστηκε με αυτόματο όπλο ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του κοντά στο νυχτερινό κέντρο «Μόντε Καπούτο» στη Λεμεσό. Μαζί του βρισκόταν Βουλγάρα καλλιτέχνιδα, η οποία δεν έπαθε τίποτα.

16/10: Ο Ονησίφορος Χαραλάμπους Φορής, από το Κολόσι, δολοφονήθηκε σε ηλικία 50 χρόνων, έξω από τη λέσχη του στην Πλατεία Ηρώων, στη Λεμεσό. Ενα καλοστημένο καρτέρι, που ήταν και το πρώτο θανάσιμο πλήγμα για την οικογένεια Αεροπόρων. Ο σάλος που προκλήθηκε τότε σε σχέση με τους δολοφόνους του Φορή, ήταν πολύ μεγάλος, αφού κασέτες που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα, έφεραν ονόματα αξιωματικών της Αστυνομίας, καθώς επίσης και αστυνομικών να εμπλέκονται στην υπόθεση. Ωστόσο, κανείς δεν βρέθηκε ποτέ να μιλήσει, κανείς δεν είδε ποτέ τίποτα και ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει στα ανεξιχνίαστα εγκλήματα.

9/11: Ο Μέλιος Αθηνής, 48 χρόνων από το Κοιλάνι κατατροπώθηκε από 54 σφαίρες. Ο Αθηνής οδηγούσε το μάρκας BMW αυτοκίνητό του σε κεντρικό δρόμο της περιοχής Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, όταν σε κάποια στιγμή με αυτόματα όπλα γάζωσαν τόσο τον Αθηνή όσο και το αυτοκίνητό του, το οποίο ανεξέλεγκτο πλέον ξέφυγε από την πορεία του, ανέβηκε σε πεζοδρόμιο και ακινητοποιήθηκε σε βιτρίνα καταστήματος. Παρά το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσε η Αστυνομία και παρά τις πολυάριθμες καταθέσεις που λήφθηκαν, παραμένει μια ακόμα ανεξιχνίαστη υπόθεση. Δύο μήνες προηγουμένως και συγκεκριμένα στις 2 Σεπτεμβρίου προσπάθησαν να εξοντώσουν τον Αθηνή με τοποθέτηση βόμβας έξω από το καμπαρέ του (Le Panache) στην Λεμεσό, η οποία πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο.

20/11: Ο Αντρος Καλοψιδιώτης, 25 χρόνων σκοτώθηκε στο διαμέρισμα του φίλου του Πέτρου Γιαννάκη στην Αγία Νάπα, από έκρηξη βόμβας. Από τις εξετάσεις της Αστυνομίας, ο θάνατος του Καλοψιδιώτη θεωρήθηκε ότι προκλήθηκε από ατύχημα, τη στιγμή που ασχολείτο με την κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος εκπυρσοκρότησε κατά λάθος, διαμελίζοντάς τον. Σε αυτό το σημείο έγινε λόγος από την Αστυνομία για πιθανή αλλαγή στρατοπέδων από κάποιους, αφού τόσον ο Γιαννάκης όσο και ο Καλοψιδιώτης, εφέροντο ως τότε φίλοι των Αεροπόρων.

27/11: Ο Ρένος Πουμπουρής, 28 χρόνων αδελφός του Ανδρέα Πουμπουρή, έπεσε νεκρός έξω από καφενείο στο Στρόβολο, τη στιγμή που έμπαινε στο αυτοκίνητό του, μπροστά στα μάτια τριών άλλων ανθρώπων. Ο εκτελεστής του που ήταν πεζός, έριξε εναντίον του τρεις πυροβολισμούς με πιστόλι, πετυχαίνοντάς τον στο κεφάλι.

1996

13/9: Ο Πέτρος Γιαννάκη, 30 χρόνων από την Αχνα διαλύθηκε κυριολεκτικά από έκρηξη βόμβας – παγίδα, που είχε τοποθετηθεί μέσα στο γκαράζ του σπιτιού του στο Παραλίμνι.

1998

31/7: Ο Αντρος Αεροπόρος, 34 χρόνων από το Κολόσι δολοφονήθηκε εν ψυχρώ με αυτόματα όπλα, τη στιγμή που βρισκόταν στο αυτοκίνητό του και έφευγε από νυκτερινό κέντρο στην τουριστική περιοχή Γερμασόγειας στη Λεμεσό. Συνοδευόταν από Ρωσίδα καλλιτέχνιδα η οποία τραυματίστηκε ελαφρά. Ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει και αυτός στα ανεξιχνίαστα εγκλήματα.

16/9: Ο Μάριος Παναγίδης, 32 χρόνων από τη Λεμεσό, φίλος των αδελφών Αεροπόρων έπεσε θύμα ένοπλης ενέδρας σε βενζινάδικο της Λεμεσού, το οποίο βρίσκεται σε κεντρική οδό της πόλης. Σε σχέση με την υπόθεση καταδικάστηκαν σε διά βίου φυλάκιση οι Ιερόθεος Χριστοδούλου Ρόπας, Νίκος Νικολάου και ο Αρμένιος Αραμ Χαρατουνιάν. Μετά την καταδίκη, ο Αρμένιος παραδέχθηκε ενοχή, ενώ οι άλλοι δύο μέχρι σήμερα υποστηρίζουν πως βρίσκονται στη φυλακή από αμέλεια και λάθη των εξεταστών της υπόθεσης.

16/12: Οι δολοφόνοι του Χαμπή Αεροπόρου, 36 χρόνων από το Κολόσι του έστησαν καρτέρι μέρα μεσημέρι σε κεντρικό δρόμο της Λεμεσού σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής. Επέστρεφε μαζί με τον εξάδελφό του Χαράλαμπο Ονησιφόρου από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, το οποίο επισκεπτόταν για φυσιοθεραπεία και εξετάσεις από τότε που έγινε η πρώτη απόπειρα εναντίον του το 1995, κατά την οποία τραυματίστηκε σοβαρά. Ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του στο δρόμο Υψωνα – Λεμεσού, τόσο ο ίδιος όσο και ο Ονησιφόρου αντιλήφθηκαν ότι σε αυτοκίνητο ενοικιάσεως που τους ακολουθούσε επέβαιναν κουκουλοφόροι οι οποίοι κρατούσαν όπλα. Το ύποπτο αυτοκίνητο πλεύρισε το αυτοκίνητο του Χαμπή και ο ίδιος σε μια ύστατη προσπάθεια διάσωσής τους, ενήργησε αστραπιαία προκαλώντας δυστύχημα με τους εκτελεστές του, ωστόσο βγαίνοντας από το αυτοκίνητο για να γλιτώσει έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αυτόματων όπλων που τον άφησαν νεκρό. Ο εξάδελφος του κατάφερε να διαφύγει τρέχοντας. Για την υπόθεση συνελήφθηκαν και βρέθηκαν ένοχοι οι αστυνομικοί Χρίστος Συμιανός και Σάββας Σάββα άλλως Κινέζος, καθώς επίσης και ο Προκόπης Προκοπίου. Σήμερα βρίσκονται στις κεντρικές φυλακές και εκτείουν ποινή ισόβιας φυλάκισης. Μαζί τους είχαν συλληφθεί και ο Σωτήρης Αθηνής με την αδελφή του Ζωή, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού η μαρτυρία εναντίον τους δεν ήταν επαρκής.

1999

26/2: Ο Γιώργος Ιωάννου άλλως Κοτσούθκιας πυροβολήθηκε με αυτόματο όπλο και έπεσε νεκρός κατά την έξοδό του από νυκτερινό κέντρο στη Λεμεσό, όπου του είχαν στήσει καρτέρι. Σε σχέση με την υπόθεση, είχε ανακριθεί ως ύποπτος ο Παύλος Χατζηκώστας γιος του Μίχαλου.

3/4: Ο Φώτης Πετρακίδης βρέθηκε νεκρός από σφαίρες στο φράκτη της Αραδίππου. Για την υπόθεση καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση ο Ζαβράντωνας.
2000

3/7: Ο Χρίστος Χρίστου άλλως Κιλούι, 36 χρόνων από τις Κυβίδες πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητο με τον αδελφό του, στο δρόμο του χωριού Καντού προς Κυβίδες. Ο αδελφός του Στέλιος άλλως Νιντζάκι, είχε τραυματιστεί ελαφρά και αργότερα καταδικάστηκε για υποθέσεις που εκκρεμούσαν εναντίον των δύο αδελφών πριν τη δολοφονία του Χρίστου και αφορούσαν κατασκευή, κατοχή και χρήση εκρηκτικών μηχανισμών.

27/12: Ο Αντρος Αιμίλιου Σάββα και Χρίστος Τζιακουρής έπεσαν νεκροί από πυροβολισμούς έξω από σωματείο στην περιοχή Αγίων Ομολογητών στη Λευκωσία. Τα εγκληματικά στοιχεία τους έστησαν καρτέρι και πετυγχαίνοντας το σκοπό τους εξαφανίστηκαν.

2001

30/5: Kαρτέρι έστησαν επίδοξοι δολοφόνοι στον 32χρονο Στέλιο Kώστα Xρίστου άλλως Nιντζάκι από τις Kυβίδες, πυροβολώντας τον με κυνηγετικό όπλο τη στιγμή που κατευθυνόταν με το αυτοκίνητό του προς Λεμεσό. Ωστόσο λίγο καιρό αργότερα οι δολοφόνοι πέτυχαν το σκοπό τους πυροβολώντας τον και πάλι αλλά αυτή τη φορά τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

9/8: H προκαθορισμένη συνάντηση παρολίγο να αποβεί μοιραία για τη ζωή του 50χρονου επιχειρηματία Xριστάκη Xριστοφόρου από τη Συλίκου, αφού όπως αποδείχθηκε τελικά, επρόκειτο για καλοστημένη παγίδα εναντίον του, όπου άγνωστος άνδρας τον πυροβόλησε σχεδόν εξ’ επαφής αλλά αστόχησε. Για την υπόθεση είχε συλληφθεί, αφού αναγνωρίστηκε από τον παραπονούμενο, ο Παύλος Χατζηκώστας ο οποίος αθωώθηκε τελικά από το Κακουργιοδικείο Λεμεσού.

21/11: Ο Χαράλαμπος Νεοπτολέμου άλλως Λεμής, 33 χρόνων, από το Τραχώνι, δολοφονήθηκε όταν έριξαν εναντίον του 20 και πλέον σφαίρες ενώ βρισκόταν σε μαγαζί φίλου του στη Λάρνακα. Μια ακόμα δολοφονία κατά την οποία κινδύνευσαν ζωές αθώων πολιτών, αφού διαπράχθηκε γύρω στις 7 το απόγευμα σε κεντρική οδική αρτηρία της πόλης. Ο αδίστακτος εκτελεστής του εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος. Το 1998 ο Πάμπος Νεοπτολέμου τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί έξω από την μπιραρία που διατηρούσε στη Λεμεσό.

2003

16/8: Ο Μιχάλης Καραγιάννης 21 ετών, φρουρός ασφαλείας σε νυχτερινά κέντρα δολοφονήθηκε από τον Μιχάλη Χατζηκώστα. Συγκεκριμένα μετά από λογομαχία τον μαχαίρωσε με δύο μαχαιριές στην κοιλιακή χώρα. Ο Χατζηκώστας καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση.
27/9: Αδίστακτοι εκτελεστές έστησαν καρτέρι στον 30χρονο Παύλο X” Kώστα έξω από την πολυκατοικία “Mέλκα” στην περιοχή Aμαθούντας, όπου διέμενε με την αρραβωνιαστικιά του, σκοτώνοντάς τον με εφτά σφαίρες, που τον έπληξαν θανάσιμα. O Παύλος X”Kώστα ήταν γιος του Μιχάλη Χατζηκώστα άλλως Μίχαλου, ο οποίος σκοτώθηκε σε ηλικία 44 χρόνων στις 10 Aυγούστου του 1995 σε τροχαίο δυστύχημα, στο δρόμο Λεμεσού – Λευκωσίας. Tο όνομα του 30χρονου X”Kώστα είχε συνδεθεί και με αρκετές άλλες εγκληματικές ενέργειες και βρισκόταν στη λίστα των ατόμων που θεωρούνταν ύποπτοι “πρώτης γραμμής” στη διαμάχη του οργανωμένου εγκλήματος.

2005

15/1: Ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας – τραπεζίτης Αλμάζ Αλί Γκιουζέλγιουρκλού, 52 χρόνων, η σύζυγος του Ζερί, 50 χρόνων, και η κόρη τους Αγιούλ, 16 χρόνων δολοφονήθηκαν ενώ βρίσκονταν στο όχημά τους στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας παρά την Κόσιη. Οι δύο γυναίκες βρέθηκαν από περίπολο της Αστυνομίας μέσα στο αυτοκίνητο της οικογένειας και ο Αλμάζ δίπλα από αυτό σε χαντάκι.

23/8: Σε φώτα τροχαίας στη Λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ στη Λεμεσό πυροβολήθηκε από αγνώστους που επέβαιναν μοτοσικλέτας ο 52χρονος Γιαννάκης Ομήρου ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά.

2007

18/3: Στο γκαράζ που διατηρούσε στα Πολεμίδια δολοφονήθηκε ο 32χρονος Σάββας Νικηφόρου Ηλία άλλως Νικουλλής. Για την υπόθεση καταδικάστηκε ο 42χρονος τότε Μάριος Παφίτης, ο οποίος ομολόγησε ότι τον πυροβόλησε ενώ έπιναν καφέ, αφού όπως υποστήριξε το θύμα τον εκβίαζε για να πείσει στενό φίλο του να μην καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον συγκεκριμένου προσώπου, ενώ για να τον πείσει όπως είπε τον προμήθευσε αρκετές φορές με χρήματα και κοκαΐνη.

21/3: Ο Πιερής Χριστοφή 45 χρόνων από τις Βρυσούλλες, συνιδιοκτήτης του καμπαρέ Moulin Rouge στην Αγία Νάπα εκτελέστηκε έξω από το καμπαρέ από επαγγελματία δολοφόνο.

2008

28/1: Ο Ευριπίδης Καττή 42 χρόνων από την Ορμήδεια, ιδιοκτήτης λέσχης δολοφονήθηκε έξω από συγκρότημα διαμερισμάτων στην Αγία Νάπα από επαγγελματία δολοφόνων. Η υπόθεση έμεινε ανεξιχνίαστη στα συρτάρια των Αστυνομικών Αρχών.

2009

14/6: Νεκρός έπεσε ο αστυνομικός Σταύρος Σταύρου Λάλλας έξω από το σπίτι του στη Λεμεσό από πυροβολισμούς που δέχθηκε από αγνώστους. Στο αυτοκίνητο του θύματος βρέθηκαν επιταγές πέραν του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ οι οποίες σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία που προέκυψαν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το θύμα φαίνεται να είχε δοσοληψίες με άτομα του υποκόσμου και της νυκτερινής ζωής.

17/7: Οτι δεν πέτυχαν δύο περίπου μήνες προηγουμένως το κατάφεραν στις 17 Ιουλίου σκοτώνοντας με τέσσερις σφαίρες τον Μιχάλη Κακανθίμη ενώ καθόταν σε καφετέρια στην επίχωση Λεμεσού. Η δολοφονία, σύμφωνα με την Αστυνομία, οργανώθηκε από τις Κεντρικές Φυλακές. Η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου, με κατηγορούμενους γνωστό βαρυποινίτη που φέρεται να είναι και ο ηθικός αυτουργός και δύο άλλα πρόσωπα που φέρονται να είναι οι οργανωτές, ενώ ο εκτελεστής παραμένει άφαντος.

29/12: Με γκανγκστερικό αδίστακτο και παράλληλα πρωτότυπο τρόπο δολοφόνησαν άγνωστοι τα ξημερώματα τον 42χρονο Κώστα Κωνσταντίνου ιδιοκτήτη ίντερνετ καφέ και πατέρα ενός παιδιού, από τη Λεμεσό, ενώ σοβαρότατα τραυματίστηκε η 20χρονη Ρουμάνα υπάλληλός του η οποία εκείνη τη στιγμή βρισκόταν μαζί του. Ο 42χρονος ετοιμαζόταν να μπει στο αυτοκίνητο όταν αντελήφθηκε ότι πάνω στο καπό υπήρχε ένα νάιλον σακούλι και μόλις το άρπαξε, προφανώς ανυποψίαστος για να το πετάξει, προκλήθηκε ισχυρότατη έκρηξη με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο το θάνατο, ενώ από τα θραύσματα τραυματίστηκε κρίσιμα η υπάλληλός του.

2010

11/1: Δολοφονείται ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος «ΔΙΑΣ», Αντης Χατζηκωστής.

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και απόκτησε πρόσβαση στη καλύτερη ενημέρωση!!!

2 σχόλια:

  1. to 2003 september dolofonithike o 20xronos Antreas Charalambous apo tin Alassa.ton dolofonise o Stauros Michael pateras tis kopellas pou diatirouse desmo o Antreas.auto den anaferthike pote kai pouthena...itan toso asimanto gia olous;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή